Het kan zijn dat je denkt aan een keramisch filter voor jouw huis. Of wellicht vraag je je af hoe dit waterfilter is gemaakt, wat het verwijdert of waar het is geïnstalleerd? Deze blog dient om je bij deze vragen te helpen om antwoorden te krijgen. Uiteindelijk ben je genoeg expert om te beslissen of dit type filter geschikt is voor jouw behoeften.

Wat is een keramisch waterfilter?

Een keramisch waterfilter of keramische waterontharder is een patroonfilter met een keramisch oppervlak met miljoenen kleine poriën. Dit type waterfiltratie is veelzijdig en betaalbaar, met meerdere soorten gebruik in thuis- en draagbare filterapparaten.

Een keramische filterpatroon of keramische filterkaars zit bovenop een plastic of keramische bak. Dit filter stuurt water door een reeks poriën, met kronkels en bochten die verontreinigingen vasthouden als het water er doorheen gaat.

Keramische waterfilters zijn te vinden in aanrecht-, onder-gootsteen-, zwaartekrachtgevoede en draagbare filtersystemen. Af en toe worden deze filters aangetroffen in waterbehandelingsunits voor het hele huis of voor commerciële doeleinden.

Behandeling drinkwaterverontreiniging

Keramische waterfiltratie is een van de oudste filtratiemethoden, uitgevonden in het begin van de 19e eeuw. De populariteit van keramische filtratie vandaag is een bewijs van de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van specifieke drinkwaterverontreinigingen.

Wat zijn keramische filterkaarsen?

Tijdens jouw onderzoek heb je misschien "keramische filterkaarsen" gezien in bepaalde keramische filtersystemen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Soms is deze term gewoon een andere manier om een keramisch filter te beschrijven. Meestal verwijst het echter naar een keramisch filter dat is gecombineerd met een ander filtermedium, zoals actieve kool. Het gebruik van actieve koolstof in de kern van een keramisch filter verhoogt het adsorptievermogen van de media.

Ionenuitwisseling

Sommige keramische filters worden gecombineerd met ionenuitwisselingsmedia, die zich richten op een extra reeks verontreinigingen: zware metalen. De beste keramische filters zijn doorspekt met zilver, wat voorkomt dat ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en algen zich op het filtermedium vormen. 

Hoe werken keramische waterfilters?

Keramische waterfilters hebben miljoenen poriën van een halve micron in hun behuizing. Wanneer water door deze poriën stroomt, worden alle verontreinigingen groter dan een halve micron in de poriën gevangen en kunnen ze niet naar de andere kant gaan. Het wordt ook wel waterontharder zonder zout genoemd, omdat het water gefilterd wordt. Er komt dus geen zout aan te pas.

Om de meest grondige filtratie aan te moedigen, is de binnenkant van een keramisch filter een doolhof van wendingen, bochten en rechte hoeken. Alle verontreinigingen die voorbij het oppervlak van de media komen, blijven vastzitten terwijl ze door de media in het water worden gevoerd.

Dit proces bootst het natuurlijke waterzuiveringsproces in de aarde na, waarbij water door de lagen van gesteente en aarde sijpelt en onderweg wordt gefilterd. Door de kleine poriegroottes en complexiteit van een keramisch filter kan het veel kleinere verontreinigingen verwijderen dan andere filters, zoals bacteriën.